Около 45% от всички избирателни комисии в страната са предали протоколи

...
Около 45% от всички избирателни комисии в страната са предали протоколи
Коментари Харесай

ЦИК: Около 45% от всички избирателни комисии в страната са предали протоколи без грешки

Около 45% от всички изборни комисии в страната са предали протоколи без неточности, заяви зам.-председателят и представител на Централната изборна комисия (ЦИК) Росица Матева в предаването „ Денят стартира " по Българската национална телевизия (БНТ). 

Тя посочи, че от 12 000 секционни изборни комисии (СИК) 5100 са предали протоколи без неточности в изчислителните пунктове на районната изборна комисия (РИК) и ще получат спомагателни средства. Матева изясни, че в ЦИК продължават да идват писма с информации, че има още СИК, които са предали протоколи без неточности.

 

Говорителят на ЦИК коментира и данните от разбора на несъответствията, който ЦИК прави след всеки избор за Народно заседание въз основа на повторното въвеждане на всички протоколи на СИК от страната и отвън страната. „ ЦИК са отстранили към 8000 неточности, спрямо изборите на 2 април 2023 година, когато са били 14 700 “, сподели тя.

По думите ѝ най-честите открити неточности са при изписването на преференциите.

„ При към 145 машини спря гласуването по разнообразни аргументи. При много от тях беше прекратено гласуването, тъй като отпечатваха част от машинната бюлетина. Тези машини са отделени в склада, в който се съхраняват и ще бъдат тествани ", безапелационна бе Матева.

На 9 юни българските граждани избираха 240 представители в 50-ото Народно заседание, както и 17 представители в Европейския парламент. Това е петият парламентарен предварителен избор и той съответства с провеждането на евровота. В историята на България двата типа избори се състояха по едно и също време за пръв път. 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР